Schimbatul geamului la telefoanele mobile – VARIANTA OCA (Opticaly Clear Adhesive)

De citiva ani tot mai multi producatori de telefoane mobile prefera display-ele compacte.  Adica display-ul este lipit de touchscreen care la randului lui este lipit de stica (in general Gorila Glass), adezivul folosit fiind OCA-3M.

samsung-galaxy-s4-siv-i9500-i9505-lcd-to-glass-panel-optically-clear-adhesive-oca-film-sheet-4244-p

Printre acesti producatori cei mai cunoscuti sunt cum bine stiti: Samsung, Apple, Sony, Htc , Zte, Lenovo, Huawei….dar mai nou chiar si producatorii chinezi de telefoane apeleaza la solutia asta pentru displayele lor (Ex: Allview…dar nu numai…)

Acum exista parti bune si parti mai putin bune a acestor displaye (dar despre asta in alt tutorial).

Nu vi s-a intamplat sa  spargeti geamul la un telefon Samsung Galaxy (dar la fel poate fi vorba si despre Sony, HTC, Iphone…etc) si sa mergeti cu el la cei de la  Samsung si a va spuna … ca va schimba tot ansamblul (display + touch+ geam) si va costa 8xx ron ???

Dar… daca v-am zice ca noi putem schimba numai geamul exact cu aceeasi tehnologie pe care o are fabrica dar v-a va costa numai 3xx ron ??? ( ATENTIE -preturile incep cu 1xx ron : )  – depind de model )

In 2015 Verbitel a importat in Romania ce mai noua tehnologie din acest moment, care ne da posibilitatea lipi geamul de display exact ca in fabrica (cu OCA-3M)- ATENTIE NU NU GEL (cum fac peste 95% din service-uri).

Acesta tehnologie ne permite scoaterea ansablului display-touch-geam spart de pe rama, si ulterior despartirea display-ului si a touch-ului (care fac corp comun) de geamul spart.

Asfel incat… intr-un final o sa avem un display+touch functional si un geam spart inlaturat.

Tot aceste masinarii ne permit sa inlaturam adezivul (OCA) folostit de producatori,  dar cel mai important ulterior sa aplicam un alt strat exact din acelasi adeziv  (OCA),  pentru a lipi un geam nou,  rezultatul fiind un ansambul complet  (display+ touch+geam) cu EXACT aceleasi caracteristici ca cel din fabrica.

In acest sens avem un parteriat cu cei de la 3M-Romania pentru furnizarea celui mai bun adeziv OCA – 3M

 

Acum sa prezentam putin fazele schimbarii geamului (si citeva explicatii):

Faza 1 – Pornirea telefonului si verificarea starii generala a display-ului cit si a touch-ului.

I9000

In aceasta faza verificam ca display-ul cit si touch-ul sa funcioneze sa nu fie crapat, spart, sa reactioneze la contacul cu mana (asta in cazul touch-ului) si sa ia comenzile.

Faza 2 – Despartirea ansablului (geam-touch-display) de carcasa.

I9250-display despatit

Aici depinde foarte mult de fiecare marca de telefon in parte. De exempu:

la Iphone faza asta este una foarte usoara si nu implica nici un risc. Pe de alta parte la Samsung asta este faza critica in care se poate sparge display-ului in urma unei manevre gresite

Faza 3 – Despartirea sticlei sparte de de ansamul display-touch

Allview display geam

In acasta faza apar riscuri pentru mai toate modele de displaye. De exemplu la Iphone poti intra din greseala intre touch si display in loc sa intri intre geam si touch. Sau tot in acesta faza poti strica polarizatorul display-ului. La Samsung  poti atinge mai tare touch-ul… si tot asa…Datorita masinilor pe care le detinem, la noi acest risc este mult diminuat.

Daca s-a trecut cu bine de aceste 2 faze (care implica si cele mai multe riscuri) de acum lucrurile sunt mai usoare.

Faza 4 – Curatarea display-ului si touch-ului de adezivul ramas in urma despartirii lor de catre stica.

I9250-verificare display

Aici trebuie folosite niste solutii speciale iti trebuie foarte multa dibacie  dar si rabdare, deoarece in acesta fatza daca nu esti atent , la anumite tip-uri de displaye poti strica luminizatorul (ex: Iphone 4/4s sau 5/5s), sau pot aparea pete pe display.

Faza 5 – Aplicare adezivului OCA (Opticaly clear adhesive) –  ATENTIE – NU VORBIM DE GEL (LOCA) – Asta va fi intr-un alt articol

aplicare oca

Daca totul este curat si degresat atunci ne pregatim sa punem displayul pe o masina speciala care aplica automat acest adeziv pentru ca o eroare de ½ de mm ne face sa o luam de la capat cu curatarea display-ului (adica fatza 4).

In aceasta faza, cea mai importata este curatenia campului de lucru. Deoarece in mometul aplicarii adezivului nu trebuie sa avem nici macar un fir de praf  sau impuritate pe display. Daca se intampla asta trebui iar curat display-ul (fatza 4).

Fatza 6 – Aplicarea geamului

Dupa ce am aplicat adezivul OCA, motam displayul intr-o matrita, peste care vom pune geamul.  Acesta matrita este contruinta in asa fel in cat atat display-ul cit si geamul stau fixe. Abateri de genul “jumatate de milimetru” NU SUNT PERMISE.

Ca si la faza 5 curatenia campului de lucru este esentiala deoarece  si in acasta fata exista riscul sa prindem un fir de praf intre geam si adeziv si se v-a vedea urat.

Faza 7 – Laminatrea

inceperea laminarii

Daca pana acum totul a decurs perfect scoatem ansamul display-touch-geam din matrita si il bagam in masina automata de la laminat.

Acesta va presa, va incazi si va face vacuum asfel incat dupa acesta operatie vom avea un asambul perfect functional si bine lipit.

finalul laminarii

Faza 8 – Scoaterea evetualelor bule de aer (destul de rara in cazul lipirii sticlei cu OCA)

20150209_135903

In eventualitatea in care clientul nu a ales un geam de cea mai buna calitate (asta v-a fi dezvoltata in alt articol) pot aparea citva bule minuscule de aer, diametrul lor  mai mic de ¼ de mm, dar inestetice. Pentru asta noi cei de la Verbitel avem unu dintre cele mai performante autoclave care si videaza in aceasi timp,  asfel acest aparant ne permite sa scoatem acele bule de aer pentru ca intr-un final ansamblul display-touch sticla sa arate si sa functioneze ca si cum acum l-am fi luat din fabrica.

 

Ne cerem scuze celor care ar fi dorit ca acest articol sa fie mai “bine scris” pentru ca recitindul ne-am dat seama ca l-am scris “cam din topor”. Dar noi la Verbitel suntem ingineri asa ca: nu prea avem “darul scrierii”.

Stiti cum se zice: Inginerii sunt ca si cainii – inteligenti dar nu se pot exprima 🙂

 

Vom reveni si cu niste filme puse pe youtube cu relizarile noastre (banuiesc ca tot asa …cu povestitul mai slab)  dar si cu poze relale la display-ele facute la noi in service.

Posted on by Mihnea in Noutati GSM 11 Comments

11 Responses to Schimbatul geamului la telefoanele mobile – VARIANTA OCA (Opticaly Clear Adhesive)

 1. taxa auto

  un subiect care iti da de gandit, felicitari oricum autorului

   
 2. Goe

  Salut.Cat Costa schimbarea sticlei la iphone 6 si la un allview p6 Live (va trimit eu touch`ul ….numai sa il dati jos pe cel vechi si sa il schimbati). Multumesc

   
  • Mihnea

   Iphone 6 – 300 ron , si la p6 life – 200 ron (cu geamul dumneavostra).

   Cu respect
   Verbitel Team

    
 3. Adrian

  Buna, cat m-ar costa inlocuirea sticlei la un lg v10 daca va trimit eu sticla, cat si cu sticla dumneavoastra. Multumesc

   
  • Mihnea

   Buna ziua

   Din pacate pana acum NU am mai schimbat la acest model de aparat.
   Nici la importatori NU vedem displayul in stoc.

   Ce trebuie sa stiti este faptul, ca noi nu garantam ca displayul nu se va sparge in urma incercarii noastre de al scoate de pe rama, sau de a scoate geamul de pe display.

   Este o operatiune non standard, producatoul nu recomanda schimbarea numai a geamului si a intregului ansablului geam-touch display (cu sau rama in functie de varinata constructiva).

   Pretul nu vi-l putem da exact, deoarece pana acum nu ne-am mai lovit de apratul acesta, oricum la noi cele mai mari preturi si anume de 450 ron, le au in acest moment geamurile de Ipad Air 2 si Ipad mini 4. Astea din ce am facut noi pana acum. Mai mult de 450 nu credem ca o sa fie… mai putin da.
   http://verbitel.ro/blog/wp-admin/edit-comments.php?p=473&approved=1#comments-form
   Astea sunt preturile de azi 07.iulie 2017.

    
 4. Augustin

  Buna..Cat este pretul pentru inlocuirea sticlei la un Samsung Galaxy C7 …am eu sticla

   
  • Mihnea

   Buna ziua

   Pretul doar a manoperei este de 200 ron.
   Atentie trebuie sa stiti ca exista si riscuri

   Cu respect
   Verbitel Team

    
 5. antonel

  Buna ziua , la ce pret s-ar ajunge schimbarea unei sticle de samsung galaxy s6 edge ?

   
  • Mihnea

   Buna ziua

   Schimbarea sticle costa in jur de 500 ron dureaza 3-4 zile lucratoare.

   Cu respect
   Verbitel Team

    
 6. Florin

  Cat costa schimbarea ansamblului touchsreen + sticla spate la Huawei P9 lite 2017?

   
  • Mihnea

   Buna ziua
   Mai intati de toate tb sa stim exact despre ce telefon vorbim.
   Huawei P9 este denumirea de “scena” denumirea de service asta EVA-L09 (sper ca despre asta e vorba).
   Displayul vine in 2 varinate … chinezesc si neoriginal (orice , orice ar zice…. NU ESTE CEL CARE TREBUIE) costa in jur de 250-300 ron cu tot cu montaj. Displayul original care de fapt vine un asnsablu complet cu rama si baterie inclusa costa 580 ron. Diferentele intre ala chinezesc si asta sunt enorme, de la culori pana la cum functioneaza touch-ul. Capacul de spate costa in jur de 40 ron cel neoriginal, daca se doreeste cel care vine si cu rama costa in jur de 150 ron- cel neoriginal cel original costa in jur de 400 ron (Atente in cel original aveti si amprenta). Aici puteti pune unul neoriginal, mai ales daca aveti si vre-o husa.

   Oricum pentru preturile finale va asteptam la noi in service, pentru a vedea ce alte varinate avem si a va spune preturile finale. Putem lucra si cu cele originale si cu cele neoriginale.

   Cu respect
   Verbitel Team

    

Add a Comment